18 Ιαν 2007

Εφε Backscreen

Αυτό είναι ένα δημοφιλές εφε για έντυπα και εφαρμογές πολυμέσων και χρησιμοποιείται όταν η εικόνα φόντου είναι πολύπλοκη ή πολύ σκούρα (ή και τα δύο) και θέλετε να τοποθετήσετε ευανάγνωστο κείμενο πάνω της. Αν και στο παράδειγμα χρησιμοποιούμε άσπρη επιφάνεια, το εφέ είναι εξίσου δημοφιλές και με σκούρα.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Ανοίξτε μια εικόνα φόντου επάνω στην οποία θέλετε να τοποθετήσετε κείμενο.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Rectangular Marquee, δημιουργήστε μια επιλογή της περιοχής όπου θέλετε να εμφανίζεται το κείμενο σας.



ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Ενώ η περιοχή αυτή είναι ακόμα επιλεγμένη, δημιουργήστε ένα νέο στρώμα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο New Layer στο κάτω μέρος της παλέτας Layers.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Πατήστε το γράμμα d και κατόπιν το γράμμα x για να κάνετε άσπρο το χρώμα του πρώτου πλάνου. Κατόπιν, γεμίστε την επιλογή σας με άσπρο χρώμα πατώντας Option-Delete (PC: Ctrl-Backspace).
Αποεπιλέξτε πατώντας Command-D (PC: Ctrl-D).

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ:
Με επιλεγμένο το Layer του άσπρου στρώματος επιλέγετε το Type Tool και γράφετε το κείμενο σας.

ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ:
Χαμηλώστε το Opacity του στρώματος αυτού για να δημιουργήσετε το ποσοστό του εφέ οπίσθιας προβολής που θέλετε. Μια τιμή γύρω στο 20% είναι αρκετά συνηθισμένη και για να την πετύχετε θα πρέπει να χαμηλώσετε το Opacity του στρώματος σε 80%. Στο παράδειγμα μας, εγώ χαμήλωσα το Opacity στο 60%. Αυτό επιτρέπει εντονότερη εμφάνιση του φόντου αλλά το μαύρο κείμενο συνεχίζει να είναι ευανάγνωστο επειδή είναι πολύ μεγάλο.

ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ:
Για να προσθέσετε βάθος στο εφέ σας μπορείτε να προσθέσετε μια σκιά πίσω του. Απλά κάντε κλικ στο Layer 1 (το στρώμα που βρίσκεται μπροστά από την εικόνα) στην παλέτα Layers για να γίνει ενεργό, κάντε κλικ στο μικρό εικονίδιο με το γράμμα f στο κάτω μέρος της παλέτας Layers για να εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού με εφέ στρώματος και επιλέξτε Drop Shadow. Κάντε κλικ στο ok του πλαισίου διαλόγου Drop Shadow για να ολοκληρώσετε το εφέ.


Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό