19 Ιαν 2007

Διάχυση χρώματος

Ανοίξτε μία εικόνα.




ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Κάντε αντίγραφο του Layer (Layer> Duplicate ή Ctrl+J) και αλλάξτε το blending mode του νέου Layer σε Screen.
Προσθέστε μάσκα στο επάνω Layer (Layer > Add Layer Mask > Reveal All).
Σιγουρευτείτε ότι η μάσκα του Layer είναι ενεργοποιημένη.
Το thumbnail της μάσκας του Layer στην παλέτα των Layers θα πρέπει να έχει ένα λευκό περίγραμμα. Αν δεν είναι έτσι, κάντε κλικ στο thumbnail για να ενεργοποιήσετε τη μάσκα του Layer.


ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Με τη μάσκα του Layer ενεργοποιημένη, πηγαίνετε στο Apply Image tool (Image > Apply Image).
Κρατήστε τις προκαθορισμένες επιλογές και κάντε κλικ στο OK.
Τα Βlending Μodes Multiply και Normal Will θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα αν η μάσκα του Layer είναι λευκή.
Η εικόνα σας θα έχει ένα παρόμοιο εφέ λάμψης:




Κάντε κλικ στο thumbnail του πάνω Layer για να απενεργοποιήσετε τη μάσκα του Layer. Με επιλεγμένο το πάνω Layer, πηγαίνετε στο Gaussian Blur filter (Filter> Blur> Gaussian Blur). Σιγουρευτείτε ότι το κουτάκι για το preview είναι τσεκαρισμένο και αυξήστε το radius μέχρι το σημείο που επιθυμείτε.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα μία μάσκα στο Layer αλλά το Photoshop αφήνει μόνο μία raster μάσκα σε κάθε Layer. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα κάνουμε group το Layer (Layer> Group Layers or Ctrl+G) και θα προσθέσουμε μάσκα Layer (Layer> Add Layer Mask> Reveal All) στο group που δημιουργήθηκε.




Κάντε κλικ στο thumbnail της νέας μάσκας Layer.
Με επιλεγμένη τη μάσκα του Layer, πηγαίνετε στο Apply Image tool (Image> Apply Image) για να εφαρμόσετε ολόκληρη την εικόνα στη μάσκα του Layer. Αφήστε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις.
Εφαρμόστε το φίλτρο Find Edges (Filter> Stylize> Find Edges).
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Zoom (Z) και κάντε ζουμ 300-400% κοντά σε κάποιο σημείο στις άκρες.
Αν παρατηρήσετε την εικόνα σας, μία λεπτή μαύρη εξωτερική γραμμή στις άκρες. Αυτή η γραμμή δημιουργήθηκε από το φίλτρο Find Edges.
Για να αφαιρέσετε αυτή τη γραμμή, κάντε blur στη μάσκα του Layer με το φίλτρο Find Edges. Πηγαίνετε στο φίλτρο Gaussian Blur (Filter> Blur> Gaussian Blur), βάλτε το radius στα 3 pixels και πατήστε OK.



ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Με πατημένο το shift κάντε κλικ στο thumbnail της πάνω μάσκας Layer για να δείτε την εικόνα χωρίς τη μάσκα του Layer και κάντε undo για να γυρίσετε όπως ήσασταν. Θα παρατηρήσετε ότι η μάσκα του Layer mask αυξάνει την οξύτητα όμως μειώνει το εφέ της διάχυσης της λάμψης. Αν θέλετε να κρατήσετε το εφέ της διάχυσης της λάμψης, απενεργοποιήστε τη μάσκα του Layer πατώντας το Shift και κάνοντας κλικ στο thumbnail της πάνω μάσκας Layer.


Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό