20 Ιαν 2007

Κεφάλι Βίδας

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Ανοίξτε ένα έγγραφο στο οποίο θέλετε να δημιουργήσετε το εφε.



Δημιουργήστε ένα νέο στρώμα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο New Layer στο κάτω μέρος της παλέτας Layers. Επιλέξτε το εργαλείο Elliptical Marquee, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και σχεδιάστε έναν κύκλο στο μέσο της εικόνα σας (θα δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κεφάλι βίδας και θα το μικρύνουμε αργότερα για να πάρει το "φυσικό" του μέγεθος.)

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Πατήστε G για να επιλέξετε το εργαλείο Gradient. Στο παράθυρο Gradient Picker της γραμμής επιλογών, επιλέξτε τη διαβάθμιση Foreground to Background (η πρώτη της επάνω σειράς). Πατήστε "d" και κατόπιν "x" για να κάνετε άσπρο το χρώμα του πρώτου πλάνου. Τώρα, στη γραμμή επιλογών, κάντε κλικ στη διαβάθμιση Radial (είναι το δεύτερο εικονίδιο από τα αριστερά). Κάντε κλικ λίγο μέσα από την αριστερή πλευρά της κυκλικής επιλογής σας και σύρετε προς τα δεξιά.




ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Αποεπιλέξτε πατώντας Command-D (PC: Ctrl-D). Δημιουργήστε ένα νέο κενό στρώμα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο New Layer στο κάτω μέρος της παλέτας Layers. Επιλέξτε το εργαλείο Rectangular Marquee. Σχεδιάστε μια ψηλόλιγνη ορθογώνια επιλογή. Μην ασχοληθείτε ακόμα με το κεντράρισμά της στον κύκλο. Κάντε κλικ στο έγχρωμο κουτάκι Foreground, διαλέξτε ένα σκούρο γκρι χρώμα και γεμίστε την επιλογή σας με αυτό πατώντας Option-Delete (PC: Alt-Backspace).




ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Αποεπιλέξτε πατώντας•, Command-D (PC: Ctrl-D). Κλωνοποιήστε το στρώμα αυτό πατώντας Command-J (PC: Ctrl-J). Πατήστε "d" για να κάνετε μαύρο το χρώμα του πρώτου πλάνου και κατόπιν πατήστε Shift-Option-Delete (PC: Shift-Alt-Backspace) για να γεμίσετε το ορθογώνιο με μαύρο χρώμα. Στην παλέτα Layers, σύρετε το μαύρο αυτό στρώμα κάτω από το γκρι στρώμα και κατόπιν πατήστε "ν" για να επιλέξετε το εργαλείο Move. Πατήστε δυο φορές το πλήκτρο αριστερό βέλος του πληκτρολογίου για να μετακινήσετε το στρώμα κατά 2 εικονοστοιχεία προς τα αριστερά.

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ:
Πατήστε Command-J (PC: Ctrl-J) για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του στρώματος με το μαύρο ορθογώνιο. Πατήστε το γράμμα "x" για να κάνετε άσπρο το χρώμα του πρώτου πλάνου και κατόπιν πατήστε Shift-Option-Delete (PC: Shift-Alt-Backspace) για να γεμίσετε το ορθογώνιο σας με άσπρο χρώμα. Πατήστε "ν" για να επιλέξετε το εργαλείο Move και κατόπιν πατήστε τέσσερις φορές το πλήκτρο δεξί βέλος για να μετακινήσετε το άσπρο στρώμα δύο εικονοστοιχεία προς τα δεξιά της γκρι γραμμής.




ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ:
Κάντε κλικ στο επάνω στρώμα (το στρώμα του γκρι ορθογωνίου) και κατόπιν πατήστε δυο φορές Command-Ε (PC: Ctrl-Ε) για να συγχωνεύσετε τα τρία αυτά στρώματα σ' ένα. Κατόπιν, με πατημένο το Ctrl κάντε κλικ στο στρώμα με τη σφαίρα και στο στρώμα που συγχωνεύσατε δεξί κλικ και επιλέξτε Link Layers για να συνδέσετε το επάνω στρώμα με το στρώμα της σφαίρας.

ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ:
Μεταβείτε στο μενού Layer, επιλέξτε Align Linked και κατόπιν Horizontal Centers. Αυτό θα στοιχίσει τη γραμμή με τη σφαίρα. Είναι σημαντικό (για ένα επόμενο βήμα) να αποσυνδέσετε τα δύο στρώματα κάνοντας δεξί κλικ στα συνδεμένα Layers και επιλέξτε UnLink Layers.

ΒΗΜΑ ΟΓΔΟΟ:
Θα έχετε παρατηρήσει ότι η ορθογώνια γραμμή εκτείνεται πέρα από το επάνω και το κάτω μέρος της σφαίρας. Για να το διορθώσετε αυτό, με επιλεγμένο το Layer με την ορθογώνια γραμμή πατήστε Ctrl και κλικ στο Layer πηγαίνετε Edit > Free Transform και προσαρμόστε την ορθογώνια γραμμή στο στρώμα με τη σφαίρα όπως στην παρακάτω εικόνα.




Αποεπιλέξτε πατώντας Command-D (PC: Ctrl-D) και στην συνέχεια Command-Ε (PC: Ctrl-Ε) για να συγχωνεύσετε τα Layers με την ορθογώνια γραμμή και την σφαίρα.

ΒΗΜΑ ΕΝΑΤΟ:
Επιλέξτε Bevel and Emboss από το αναδυόμενο μενού Layer Styles στο κάτω μέρος της παλέτας Layers. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου, απλά αλλάξτε το πεδίο Style σε Pillow Emboss (το οποίο δίνει στο κεφάλι της βίδας μια ελαφρά βυθισμένη εμφάνιση) και κάντε κλικ στο ΟΚ. Πατήστε Command-T (PC: Ctrl-T) για να εμφανιστεί το πλαίσιο Free Transform. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και σμικρύνετε το κεφάλι της βίδας. Επίσης, περιστρέψτε το λίγο.

ΒΗΜΑ ΔΕΚΑΤΟ:
Τώρα που έχετε ένα ολοκληρωμένο κεφάλι βίδας, πατήστε Return (PC: Enter) για να κλειδώσετε το μέγεθος και την περιστροφή. Για να δημιουργήσετε περισσότερα κεφάλια βίδας, κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα Option-Command (PC: Alt-Control) και σύρετε το κεφάλι της βίδας για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο. Μετακινήστε το στη θέση που θέλετε και κατόπιν εμφανίστε ξανά το πλαίσιο Free Transform και περιστρέψτε το λίγο για να του δώσετε τυχαία εμφάνιση. Επαναλάβατε τη διαδικασία αυτή για να δημιουργήσετε και άλλα κεφάλια βίδας στην εικόνα σας.

Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό