20 Ιαν 2007

Εφαρμογή υφής σε εικόνα προσώπου

Την τεχνική αυτή ίσως την έχετε ακούσει με το όνομα Displacement Map επειδή χρησιμοποιεί το φίλτρο Displace του Photoshop για να απεικονίσει μια υφή ενός αντικειμένου πάνω σ' ένα άλλο αντικείμενο. Η τεχνική αυτή είναι αρκετά δημοφιλής και ευτυχώς είναι εύκολη στην εφαρμογή της αν και φαίνεται ως αποτέλεσμα πολλών ωρών εργασίας.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Ανοίξτε την εικόνα στην οποία θέλετε να εφαρμόσετε την υφή. Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιούμε μια φωτογραφία προσώπου και πρόκειται να εφαρμόσουμε υφή στο δέρμα του.



ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Δημιουργήστε ένα αντίγραφο της εικόνας σας πηγαίνοντας στο μενού Image και επιλέγοντας Duplicate. Κατόπιν, μεταβείτε στο μενού Image, επιλέξτε Mode και κατόπιν Grayscale για να μετατρέψετε το αντίγραφο της εικόνας σε ασπρόμαυρη εικόνα με αποχρώσεις του γκρι.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Μεταβείτε στο μενού Filter, επιλέξτε Blur και κατόπιν Gaussian Blur. Εφαρμόστε ένα θάμπωμα 2 εικονοοτοιχείων στην ασπρόμαυρη εικόνα και κάντε κλικ στο ΟΚ. (Σημείωση: 2 εικονοστοιχεία είναι αρκετά για εικόνες χαμηλής ανάλυσης, π.χ. 72 ppi για εικόνες υψηλής ανάλυσης, π.χ. 300 ppi, δοκιμάστε ένα θάμπωμα 4 ή 5 εικονοστοιχείων.) Τώρα, μεταβείτε στο μενού File και αποθηκεύστε την θαμπωμένη ασπρόμαυρη εικόνα. Ονομάστε το αρχείο "Map" και αποθηκεύστε το στη μορφή του Photoshop (με κατάληξη .psd). Αυτό είναι το αρχείο που θα χρειαστούμε όταν θα εφαρμόσουμε το φίλτρο Displace.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Ανοίξτε την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως υφή. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Move για να σύρετε την εικόνα αυτή επάνω από την αρχική σας εικόνα.




ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ:
Πατήστε Command-Α (PC: Ctrl-A) για να δημιουργήσετε μια επιλογή γύρω από ολόκληρη την εικόνα. Κατόπιν, μεταβείτε στο μενού Filter, επιλέξτε Distort και κατόπιν Displace. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Displace, πληκτρολογήστε 10% στα πεδία Horizontal Scale και Vertical Scale. Στην περιοχή Displacement Map επιλέξτε Stretch To Fit και στην περιοχή Undefined Areas επιλέξτε Repeat Edge Pixels. Κάντε κλικ στο ΟΚ.

ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ:
Όταν κάνετε κλικ στο ΟΚ θα εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου "Open File" για να επιλέξετε ένα displacement map. Εντοπίστε την ασπρόμαυρη εικόνα που αποθηκεύσατε νωρίτερα (στο τρίτο βήμα), κάντε κλικ στο πλήκτρο Open και το φίλτρο Displace θα χρησιμοποιήσει αυτή την εικόνα για να αντιστοιχήσει την υφή. Θα δείτε την εικόνα που προκύπτει να καμπυλώνεται ελαφρά όταν εφαρμόζετε το φίλτρο, αλλά για να δείτε το πλήρες εφέ θα πρέπει να γίνει ακόμα κάτι.

ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ:
Στην επάνω αριστερή γωνία της παλέτας Layers, αλλάξτε το Blend mode του στρώματος της υφής σε Soft Light για να φαίνεται η υφή σαν να είναι ζωγραφισμένη επάνω στο δέρμα του προσώπου. Παρατηρήστε ότι η υφή ακολουθεί τις καμπύλες του προσώπου σαν τατουάζ. Αν η μίξη Soft Light σας φαίνεται πολύ απαλή, δοκιμάστε την επιλογή Overlay ή ακόμα και την Multiply για ένα σκουρότερο εφέ. Χαμηλώστε την αδιαφάνεια (Opacity) του στρώματος αν το εφέ είναι πολύ έντονο. Για να ολοκληρώσετε το εφέ, στο στρώμα της υφής χρησιμοποιήστε το εργαλείο Eraser με ένα μικρό πινέλο με σκληρές ακμές για να διαγράψετε το εφέ επάνω από τα μάτια, τα χείλη και τα μαλλιά ώστε να εμφανίζεται μόνο επάνω στο δέρμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό