19 Μαρ 2007

Διόρθωση φωτεινών και σκοτεινών σημείων εικόνας

Αυτός είναι ένας γρήγορος εύκολος και ευέλικτος τρόπος για να διορθώσετε το φως και την σκιά σε εικόνες.
Φυσικά αυτό μπορείτε να το κάνετε με τα Dodge και Burn Tools του Photoshop αλλά στην πράξη θα διαπιστώσετε ότι η μέθοδος του παραδείγματος σας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερο αποτέλεσμα.


ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανοίγουμε την εικόνα που θέλουμε να διορθώσουμε




Δημιουργούμε δυο κενά Layers

Το πρώτο Layer το γεμίζουμε με μαύρο χρώμα το ονομάζουμε Highlights και αλλάζουμε Blending Mode σε Color Dodge
Το δεύτερο Layer το γεμίζουμε με άσπρο χρώμα το ονομάζουμε Shadows και αλλάζουμε Blending Mode σε Color Burn





ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Επιλέγουμε μια μαλακή βούρτσα ρυθμίζουμε το Opacity της βούρτσας μεταξύ 5% - 25% ανάλογα στο πόσο θέλετε να διορθώσετε τις φωτεινές και σκοτεινές περιοχές της εικόνας.
Τώρα αν θέλετε να διορθώσετε σκοτεινές περιοχές της εικόνας επιλέγετε το Layer Highlights στο Foreground Color επιλέγουμε άσπρο χρώμα και με την βούρτσα μας βάφουμε τα σημεία που θέλουμε να φωτίσουμε.
Για να διορθώσετε τις φωτεινές περιοχές επιλέγετε το Layer Shadows στο Foreground Color επιλέγουμε μαύρο χρώμα και με την βούρτσα μας βάφουμε τα σημεία που θέλουμε να σκιάσουμε.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό




Αφαίρεση ανεπιθύμητου χρώματος

Αυτός είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για αφαίρεση ανεπιθύμητου χρώματος που για κάποιον λόγο επικαλύπτει την εικόνα σας.
Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε στην συνέχεια να δουλέψετε την εικόνα σας με το Selective Color απλά αυτός ο τρόπος σας γλυτώνει από αρκετή δουλειά και πιθανόν χωρίς περισσότερη επεξεργασία να σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.


ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανοίγουμε την προβληματική εικόνα μας



Δημιουργούμε ένα νέο κενό Layer με το Eyedropper Tool επιλέγουμε από την εικόνα το χρώμα που θέλουμε να αφαιρέσουμε/επικαλύψουμε και με το χρώμα αυτό γεμίζουμε το κενό Layer.


ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Με επιλεγμένο το Layer του χρώματος πατάμε Ctrl+I και αλλάζουμε το Blending Mode του Layer σε Overlay

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περίπου αυτό